In de aanloop naar de winter heeft Rusland een barrage van raketaanvallen uitgevoerd op de vitale infrastructuur in Oekraïne. Op 23 November leidde dit tot een totale stroomuitval in het hele land. Een groot deel van de Oekraïense vitale infrastructuur is nog gebouwd op oude Sovjet Standaarden, waardoor we niet zomaar Europese apparatuur kunnen plaatsen als vervanging. Miljoenen mensen zullen zonder elektriciteit en verwarming zitten nu de winter nadert die met regelmaat temperaturen kent van -20 graden celsius of nog kouder.

Om de nood zo goed en kwaad als het kan enigszins te ledigen zijn Stroomgeneratoren een uitkomst. Er is vooral de vraag naar inverter generatoren van circa 3000 to 4000 Watt. Deze generatoren kunnen (in tegenstelling tot synchrone generatoren) omgaan met variabele belasting en zijn daardoor ook geschikt voor de stroomvoorziening van verwarmingselementen.

De Oekraïense overheid doet haar best om zoveel mogelijk “Warmteschuilplaatsen” te creëren, maar tientallen dorpen en wijken beschikken nog niet over zo’n voorziening. Power to the People probeert zoveel mogelijk generatoren in te kopen en te transporteren naar Oekraïne. De generatoren kosten gemiddeld 800-900 Euro per stuk voor een generator van 3KW en rond de 1200 Euro voor generatoren van 4KW.